fbpx

Ik was echt een please-kipje :-)

Share the Love

Op het hoogtepunt van mijn (over)gevoeligheid kon ik maar met moeite functioneren.

Ik was snel vermoeid of overprikkeld, zei afspraken af en kon bijvoorbeeld niet goed de stad in – zonder leeg te lopen en daarna alleen maar te willen slapen…

En als ik wel ging kwam ik thuis met 3 straatkranten en nieuwe maandelijkse donatie-abonnementen.

Omdat ik geen ‘nee’ kon zeggen en iedereen wilde helpen… 

Ik was een please-kipje deluxe

Een van de dingen die het meeste invloed had op mijn leven was mijn enorme please-neiging. Nog veel meer dan ik bewust door had. De gevoelens en meningen van andere mensen hadden een grote invloed op mij.

Ik deed dingen voor anderen, die ik eigenlijk niet wilde – al kon ik mezelf heel goed overtuigen dat ik het wél wou of dat het een kleine moeite was of niet uitmaakte. 

Boosheid en teleurstelling in anderen vond ik heel lastig. Dus ik deed mijn best om conflicten te vermijden.

Ik vond het fijner als andere blij waren, vooral als ze blij waren met mij. Ik voelde mezelf dan ook beter.

Ik had enorm ‘omgekeerde antennes’ – wat ik voelde of deed werd voor een groot deel bepaald door wat de mensen om me heen voelden, dachten, wilden. Niet door wat ik zelf diep van binnen eigenlijk voelde of zelf nodig had. 

Eerlijk gezegd wist ik dat ook niet eens zo goed – wat ik nou eigenlijk zelf voelde, wilde en nodig had. Ik was een super ‘fluffy wolkje.’

Daar kan ik nu nog wel eens om lachen. 

Ik zag mezelf zo graag als vrije, rebelse vrouw die haar eigen gang ging… Maar eigenlijk, was ik ook gewoon een enorm please-kipje…

Dit moet anders kunnen

In die tijd probeerde ik van alles om meer energie te krijgen en meer bij mezelf te blijven.

In de reguliere wereld en in mijn opleiding psychologie vond ik niet de antwoorden die ik zocht. Dus ging ik in de meer ‘alternatieve’ hoek kijken. Ik probeerde supplementen, meditatie, alternatieve therapieën, accupunctuur, yoga, bio-resonantie, vega en bio eten, kristallen… you name it.

En, de meeste dingen werkten ook echt wel… eventjes… een beetje. 

Maar nooit kwam er echt een groot of blijvend verschil. 

En zodra ik met iets stopte dan viel ik al snel weer terug. Het was niet alleen frustrerend maar ook een erg dure hobby aan het worden.

Ondertussen was ik er ook wel behoorlijk klaar mee  om ‘anders’ te zijn. 

Waarom waren de simpele dingen soms zo lastig voor mij? 

En waarom leken anderen daar helemaal geen last van te hebben?

De magie zit in je energieveld ???

Ergens halverwege mijn twintiger jaren was ik op een seminar van Jim Self in Amerika. Dat was de eerste keer dat ik leerde over je persoonlijke energie en de onbewuste gewoontes en patroontjes die we hebben. 

Ik was nogal intellectueel & mentaal in die tijd.
En ik zie me zelf nog steeds als erg nuchter.

Maar… het voelde ergens zo logisch…

Natuurlijk reageren mensen onbewust op je energie, op wat je onbewust uitstraalt. 

Het maakt sense dat als ik mezelf geen ruimte geef om helemaal mezelf te zijn, dat dat vermoeiend is…

Jim vertelde dat de meeste mensen die mediteren dat heel fijn vinden en lekker rustig in zichzelf zijn. Maar als ze dan hun ogen open doen en weer hun gewone leven in wandelen, dat effect al snel weer weg is. 

Zo, herkenbaar! 

Hij vertelde ook dat je je onbewuste patroontjes in je energie, die je verzameld hebt door de jaren, weer kunt veranderen en in balans kunt brengen.

Het voelde heel goed… maar ik was nog wat sceptisch. Ik had wel vaker gedacht dat ik eindelijk de heilige graal van oplossingen had gevonden. Eerst zien, dan geloven…

De man op het vliegveld

Op het vliegveld onderweg terug naar Nederland zat ik rustig te wachten bij de gate. Nog wat nagenietend en dagdromend. Er begon een man tegen me te praten. Eigenlijk had ik geen zin om te luisteren… 

Ach, dacht het please-kipje in mij, zo erg is het nou ook weer niet. Best een aardige man. En ik wilde graag vriendelijk zijn en niet onbeleefd. Maar eigenlijk was het wel vermoeiend.

Aha! 

Wat een perfect moment om eens een van die energy-tools uit te gaan proberen!

En Wow! 

Op het moment dat ik dat deed draaide de man zijn hoofd om en praatte verder tegen iemand anders. Zo maar, in een natuurlijk beweging. Ik hoefde niks te zeggen of te doen verder… Ik veranderde mijn energie, en hij liet me instant met rust. 

Hmmm… Misschien toch wel interessant die energy-tools, dacht ik.

Als je in balans denkt te zijn… word mama!

Fast forward: ik vond de wereld van energie altijd al super boeiend, maar nu leerde ik ook om echt in balans te zijn. Alles werd makkelijker en ik kon veel meer. Ik had mijn eigen praktijk om andere sensitivo’s te ondersteunen en gaf cursussen over de wereld van energie.

En toen… werd ik mama

Van een super gevoelig jongetje met een enorm sterke wil die haarscherp reageerde op mijn gevoel en energie. Nergens kwam ik mee weg zonder het terug te zien in zijn gedrag.

Dat was best eventjes pijnlijk confronterend. 

Kinderen hebben geen pauze knop, als je even rust wil of het even niet kan hebben. En ik geloof dat er niemand is die beter je triggers weet te vinden dan je kind. 

Daarnaast was ik ook super perfectionistisch en wilde alles ‘goed’ doen. Of perfect dus eigenlijk.

Dat hielp ook niet. 

Meer verbinding, minder vermoeiend

Grenzen waren bijvoorbeeld toch nog wel lastig eerst. 

Je kunt de ‘perfecte’ woordjes zeggen als grens maar…
als je twijfelt,
je eigen gevoelens en behoeftes eigenlijk niet belangrijk vindt,
je schuldig voelt
of een heftige bui liever wilt voorkomen
– dan werken je grenzen niet 🙂

En dan was er gedrag wat mij zo triggerde dat ik zo mijn bubbel uitvloog en de neiging om te schreeuwen heel hard moest onderdrukken.

Mijn zoontje is enorm gevoelig en was af en toe lekker overprikkeld. Dan hielp het niet als ik zelf overprikkeld werd van zijn drukke bui en me zelf ook onrustig begon te voelen.

Ik had de luxe dat mijn intuïtieve connectie al wel heel sterk en helder was geworden. En dat ik al best wat begreep van hoe energie werkt – in jezelf en in interactie met anderen.

Dat hielp met het uitvinden hoe je – ook als sensitieve ouder met een sensitief kind – in balans kunt zijn en hoe ik mijn energy tools en inzichten kon gebruiken als mama.

Met vallen en opstaan leerde ik mijn innerlijke balans terug te vinden en te houden. 

Er kwam meer rust, meer vertrouwen en meer verbinding.

En het werd een stuk minder vermoeiend.

Uiteindelijk begon ik in 2014 met Free Happy Children, om andere sensitieve ouders en kinderen ook te ondersteunen.

Sindsdien heb ik gewerkt met duizenden sensitieve ouders en gevoelige kinderen over de hele wereld en zijn mijn artikelen vertaald in 12 talen.

Beetje uit de hand gelopen passie zeg maar 😉

De moraal van het verhaal

Als je persoonlijke energie niet in balans is…

 dan kun je van alles proberen. Eten, therapieën, supplementen, mediteren, de mensen en plaatsen die je bezoekt zorgvuldig uitkiezen. 

En dan lijkt het of je daardoor meer in balans bent. Dan voel je meer balans. 

Maar het is extern.

Het is afhankelijk van die dingen die je doet. Het voelt als balans, maar het komt niet echt van binnen en is niet echt blijvend.

Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Ik vond al mijn alternatieve therapieën en ideeën heerlijk in die tijd, en dat hield me in ieder geval voor mijn gevoel nog een soort van een beetje in balans.

Waar ik mee wil zeggen: als jij supplementen of therapieën of iets dergelijks gebruikt waar je je fijn bij voelt, zou ik het lekker blijven doen.

En als je toch niet helemaal happy bent, of voelt dat het anders kan of dat er meer mogelijk is: dát kan ook.

Als je persoonlijke energie in balans is…

 als je je onbewuste patroontjes hebt gevonden en je energieveld weer herprogrammeert, hebben externe factoren veel minder invloed op je. Mijn lichaam kan prikkels, energie, eten allemaal veel beter verwerken nu. 

Het is een echt innerlijke balans geworden.

Mijn balans, mijn rust, mijn kracht komen van binnen. En het maakt vrijwel niet uit waar ik ben, met wie ik ben, wat ik doe of eet. Of hoe mijn super gevoelige en temperamentvolle kind door het huis heen stuitert.

Dat is niet om op te scheppen (hoewel ik er zelf wel heel gelukkig mee ben), maar vooral om te laten zien: het kan! Ook als je knetter gevoelig bent.

Ik word nu na 6-7 uur slapen veel meer uitgerust wakker dan eerst na 9 uur slaap. 

Ik voel en respecteer mijn eigen grenzen en behoeftes – en het logische / verwonderlijke is, dat anderen die opeens ook respecteren. 

Of, als mijn sterke-wil zoontje wel even een heftige reactie heeft op een grens, dan mag dat natuurlijk en kan ik daar makkelijk ruimte voor maken. Het verandert niet wat ik voel of doe. Het mag er zijn en het triggert of vermoeid me niet meer. 

Bij-effect is dat het ook veel sneller over is bij hem 🙂

Ik ben nog steeds heel sensitief 

Eigenlijk voel ik veel meer en veel helderder: wat IK voel, wat de ander voelt, wat mijn intuïtie zegt – maar ik heb er geen ‘last’ meer van. 

Ik kan het observeren en kiezen hoe ik erop wil reageren, in plaats van dat alles zo maar binnenkomt, of mij triggert en ik in een reactie schiet en iets zeg of doe wat ik eigenlijk niet wil.

Helaas ben ik nog steeds niet goed in huishouden… 
Dat was leuk geweest, als dat ook opeens veranderd was. 

En ik heb natuurlijk echt nog steeds wel eens baal-dagen of momenten dat ik liever onder mn dekens kruip. 

Maar ik ben heel erg blij met waar ik nu ben. En ik geloof ten diepste dat het voor iedereen mogelijk is.

Ik heb daar al heel veel ouders en kinderen mee geholpen.

Ik weet uit ervaring door welke stappen en fases je heen gaat als je je energie in balans gaat brengen, welke uitdagingen en onzekerheden je tegenkomt en hoe je uiteindelijk die sterke innerlijke rust kunt vinden en houden.

In de ‘Balans Cursus voor gevoelige ouders: FreeHappyParents’ heb ik die stappen allemaal bij elkaar gebracht. Aangepast op ouders en de dagelijkse ervaringen die je met je kind hebt. Met oefeningen en meditaties, extra tips en achtergrond informatie. 

Dan hoef je er niet zo lang over te doen als ik gedaan heb 😉

FreeHappyParents – de Balans Cursus voor sensitieve ouders

  • “Het verschil in gedrag is echt bijzonder! Ik voel me zelf veel rustiger en merk het aan de kinderen ook. Ik moet er nog wel vaak om denken om mijn energie terug te halen en soms vergeet ik het nog. De jongste luistert opeens vaker en uit zich nu ook veel meer. Echt bedankt ik ben er nog steeds heel blij mee!”
     
  • “Er gebeurd zoveel! Door jouw meditaties en oefeningen gaat het echt VET hard. Ik voel steeds meer liefde en rust. Heel erg bijzonder allemaal. Nogmaals veel dank voor je heldere rustige uitleg… het is een thuiskomen als ik jouw stem hoor iedere keer weer en ben gelijk rustig en dicht bij mezelf.”

Als je mee wilt doen of meer wilt weten, klik je hier

 

 

 

 

 

 

 


Share the Love