fbpx

Gebruik-tips: Je kind helpen de tools met plezier te gebruiken

Share the Love

Welkom bij het FreeHappyKids-programma. Fijn dat je er bent. Hier zijn een aantal tips om je kind te helpen de tools te gebruiken.


Elk kind is anders

Welke oefeningen en meditaties een kind leuk vindt en bij een kind past verschilt. Elk kind is anders. Het is vooral belangrijk dat je kind het leuk vindt.

Een kind wat erg jong, bewegelijk is of snel spanning vasthoudt, kan waarschijnlijk zijn of haar aandacht (nog) niet bij een lange meditatie houden.

Sommige kinderen houden van meer speelse oefeningen, andere dromen heerlijk weg bij een rustige meditatie.

Sommige kinderen vinden het super boeiend om te leren hoe hun gevoelswereld, anderen gaan liever op in de oefening met zo min mogelijk uitleg en achtergrond.
En ook kan dat voor een kind per moment verschillen.

Een kwestie van lekker uitproberen en kijken wat fijn is.

Een goede richtlijn is om de nieuwe tools van de week in ieder geval 2 of 3 keer te doen. Mocht er een tool tussen zitten die gewoon niet zo past bij jouw kind, dan is dat helemaal niet erg en mag je die daarna gewoon overslaan. Of later nog ens proberen.

Er zitten met opzet veel verschillende tools in de cursus die hetzelfde doel hebben. Zodat elk kind zelf kan gaan voelen wat fijn is en werkt voor hem of haar. Of dat juist de afwisseling fijn is.

Uiteindelijk is het veel effectiever als je kind bijvoorbeeld 3 lievelings-tools heeft die het steeds wil gebruiken, met plezier omdat het fijn is, dan als je kind geforceerd alle tools doet.


Samen is leuk

Kinderen vinden het heerlijk om iets samen met een ouder te doen. Dus het is leuk als je de oefeningen of meditaties samen doet. Het is een fijne manier om je connectie weer even op te laden. Dat helpt bijvoorbeeld met in slaap vallen. Of is fijn als je een drukke dag hebt gehad.

Je wordt er zelf ook gelijk weer helemaal rustig en opgeladen van. Of je valt samen in slaap bij een meditatie. Dat overkomt mij nog wel eens 😉

Sommige meditaties en oefeningen zijn speciaal ontwikkeld om samen te doen, als ouder en kind.  Die zijn er opgericht om even extra op te laden samen en jullie verbinding te versterken. Die komen in module 8.

Samen kun je er ook een spelletje of ontdekkingstocht van maken. Jij zoekt er eentje uit en ik zoek er eentje uit en dan gaan we samen ontdekken wat het is en hoe het voelt.


Hoe vaak / wanneer de oefeningen en meditaties doen?

Veel kinderen doen het elke dag voor het slapen gaan. Soms als ze uit school komen en even bij moeten komen. Of als ze er behoefte aan hebben.

Structuur kan prettig zijn. “Voor het slapen mag je nog 2 oefeningen uitzoeken” bijvoorbeeld. Het kan ook afhankelijk zijn van het moment. Vaak zijn kinderen meer ontspannen in vakantieweken en is de behoefte minder dan tijdens drukke weken op school.

Wanneer je kind een paar keer per week 10 minuten de tools doet dan maakt dat al een groot verschil en begin je de voordelen na een tijdje te merken.

Je kunt de oefeningen het beste doen, vooral in het begin, als je kind redelijk rustig of ‘groen’ is. (Groen is een term die we later in de cursus gebruiken voor het innerlijke stoplicht: groen = rustig, oranje = spanning, rood = BOEM. Kort samengevat 😉

Een kind wat te veel in emotie is staat vaak niet open voor watdanook. Sommige gevoelige kinderen kunnen het dan niet eens hebben als je tegen ze praat of ze aanraakt omdat dat gewoon te veel is. Dat is niet het juiste moment 🙂

Maar… als je de oefeningen regelmatig doet op een moment dat het rustig is heeft dat wel een groot positief effect:

Door de oefeningen gaan kinderen nog meer ontspannen, prikkels en spanning loslaten – zodat het er niet op een ander moment uit hoeft te komen (of knallen).

Door regelmatig de oefeningen te doen leert een kind en ook het lichaam om tot rust te komen. Om te zakken. Om los te laten. En hoe vaker je dat doet hoe makkelijker en sneller het gaat, óók als je kind wel ‘oranje’ of ‘rood’ wordt.

Een van mijn leraren zei altijd: Hoe vaker je oefent als het niet uitmaakt, hoe makkelijker het gaat als het wél uitmaakt.

Dus het beste moment om te beginnen is als je kind redelijk ‘groen’ / rustig is. 

En als er eerst nog even wat energie uit moet kun je altijd even stoeien, rennen, springen, wedstrijdje opdrukken of planken (dat vindt mijn zoontje leuk.. mijn armen zijn nog nooit zo sterk geweest 😉


Opstart hulp

Niet alle kinderen zijn in het begin direct enthousiast. Eerlijk gezegd moest ik mijn eigen zoontje bijna omkopen om het te proberen.

Sommige kinderen hebben een erg sterke wil en reageren snel met weerstand als ze zich gepusht voelen.

Hier zijn wat opstart tips daarvoor:

Doe het samen.
Kinderen vinden het altijd fijn om aandacht te krijgen en samen met jou iets te doen.

Doe het als experiment.
Niet als: ‘je moet dit doen want dit is goed voor je’ (voor die boodschap zijn kinderen vaak wat allergisch), maar meer: “He ik heb dit gevonden, het helpt met je rustig en sterk voelen. Ik wil het graag samen met jou uitproberen een paar weken en dan kijken wat we voelen.” 

Laat je kind kiezen welke tools jullie die avond doen.
Kinderen met een sterke wil hebben een grote behoefte aan autonomie. Ze zelf kleine keuzes laten maken helpt vaak. Bijvoorbeeld wil je vanavond een tool uitzoeken of een paar yoga-kaartjes doen? 

Begin Klein
Een tool of korte oefening. Of een paar Yoga-Kaartjes (mini oefeningen), die vind je bij ‘Introductie voor Ouders’ in de cursusomgeving. Het hoeft niet perfect of lang. Voor sommige kinderen duurt het even voordat ze gaan voelen en merken dat het fijn is. 

Sluit aan bij de wereld van je kind
Ik denk dat er weinig kinderen warm worden van: We doen dit want: … ‘dan kun je je beter concentreren op school’ of ‘dan kun je beter slapen en sneller in slaap vallen’ bijvoorbeeld. Zelfs ‘dan voel je je beter’ is voor sommige kinderen een vaag begrip.

Maar… Spiderman moest eerst leren om zich te focussen voordat hij kon slingeren.
In de Drakenprins (aanrader, Netflix) moet de hoofdrolspeler ook leren zijn adem te gebruiken en van binnen tot rust te komen.
Voetballers die penalties nemen doen dat beter als ze zich rustig en sterk van binnen voelen.
Je kunt makkelijker danspasjes onthouden van Tictoc als je je beter kunt concentreren en je lichaam beweegt makkelijker als je spanning los kunt laten.
Je kunt beter gamen en je reactie snelheid is sneller als je lichaam, brein en binnenwereld in balans zijn en je meer rust hebt in jezelf. 
Of onze favoriet: We doen super secret Yedi-training (Star Wars)

 

Mijn kind wil er niks van weten!

Soms komt het voor, vooral bij kinderen met een sterke wil, dat ze er in het begin niks van willen weten.

Om te beginnen zou ik de uitleg-video’s eerst laten. Wel eventueel zelf kijken voor de inzichten en om zelf woorden, voorbeelden en uitleg-manieren te hebben als je er ooit met je kind over praat. Maar voor kinderen zelf zijn de oefening het belangrijkste en hebben de meeste impact. 
 
Dus dan begin je met de tools. En/of met het kaartjes spel.
 
Je zou dat bijvoorbeeld als zoiets kunnen verwoorden:
 
“Je bent nu al zo groot geworden dat je oud genoeg bent om te leren voor je binnenwereld te zorgen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken!”
 
(Of: om voor je eigen gevoelens te zorgen.
Of: om te leren jezelf tot rust te brengen.
Wat werkt voor jou & jouw kind)
 
En dan kun je bijvoorbeeld zeggen:
 
“Jij mag 1 oefening uitzoeken die we samen doen. / Of: jij mag 5 kaartjes uitzoeken die we samen doen. En als we dat gedaan hebben dan hebben we daarna nog 10 minuten om samen iets te doen, en jij mag kiezen wat.”
 
(samen spelen, een spelletje doen, boekje lezen, in bed liggen knuffelen en kletsen, samen een youtube video kijken… wat je kind echt leuk vindt om met jou te doen en zelf mag kiezen)
 
Ook als je kind bijvoorbeeld steeds dezelfde oefening of dezelfde kaartjes wil doen….of alleen rustig luistert en niet (overal) actief met de oefening meedoet -> dat is prima. Al is het 5 minuten per dag even bewust tot rust komen en naar binnen focussen: dat maakt al een verschil!
 
Hou het licht en speels en gebruik aanmoediging nadat jullie de oefening of kaartjes gedaan hebben:
 
“Wat fijn dat je zo goed voor jezelf leert zorgen!”
Of: “Wat knap dat je je lichaam rustig kon maken!”
 
(Meer over aanmoediging gebruiken voor de innerlijke motivatie van je kind, kun je hier lezen)
 
Ik krijg regelmatig mailtjes van moeder waarvan kinderen er in het begin niks van wilden weten, en na een paar weken klikt het opeens en gaan kinderen er zelf om vragen.
Dus er is hoop 🙂 

 

En nog een paar tips om achter de hand te hebben:

“Je mag ook alleen luisteren”
Als je kind de tools een keer niet wil doen is het natuurlijk sowieso niet erg om een keer over te slaan. Dwingen helpt nooit. Maar wat anders nog kan helpen is zeggen ‘Je mag ook alleen luisteren” en dan samen de tool luisteren op bed. De grap is dat kinderen onbewust toch wel een beetje mee gaan doen en veel dingen meekrijgen.

Zorg dat je kind voldoende autonomie ervaart
Dit lijkt er misschien niks mee te maken te hebben, maar autonomie – het gevoel van invloed en controle over je eigen leven is een van de belangrijkste emotionele behoeftes van kinderen.
Helemaal van kinderen met veel temperament en/of een sterke eigen wil.

Een kind wat niet genoeg autonomie ervaart gaat tegenwerken – zijn invloed uitoefenen door lekker niet mee te werken. ‘Ik doe lekker niet mn jas aan, ik ga lekker niet eten, ik ruim lekker niet mn kamer op.’ Dat is een manier waarop kinderen invloed en controle voelen.

Kinderen die genoeg autonomie; genoeg controle, invloed, vrijheid, ervaren, werken veel makkelijker mee uit zichzelf en gaan niet steeds in de ankers als je iets van ze vraagt. Die hoeven niet in de weerstand te schieten als jij voorstelt wat oefeningen te doen voor het slapen gaan.

Dus is het handiger om op andere momenten, die acceptabel zijn voor jou, je kind invloed te geven. Dat kan bijvoorbeeld door je kind zelf ‘kleine keuzes’ te laten maken.

Je kind laten kiezen wat jullie gaan spelen,
je kind laten kiezen 1x per week wat jullie eten (of zelf koken, al dan niet met hulp),
je kind de route naar school laten kiezen,
je kind zelf kleding uit laten kiezen,
je kind laten kiezen welke klusjes het in huis doet op welke dag,
je kind zelf laten meedenken over oplossingen
…dat zijn zo maar wat voorbeelden ter inspiratie.

En je kunt prima zelf voorwaarden stellen om het voor jou acceptabel te houden.
Jij mag kiezen wat we eten, als er maar iets van groente in zit.
Jij mag kiezen welk klusje in huis en wanneer, als het maar elke week / dag gebeurd.

Het gaat er absoluut niet om dat je je kind overal zijn of haar zin in geeft of alles laat bepalen. Het gaat erom dat je op momenten dat het voor jou prima acceptabel is, je kind ruimte geeft om ook een beetje invloed te hebben op zijn of haar eigen leven. Dan gaat meewerken op andere momenten een stuk makkelijker.


Share the Love